Pregătire în vederea începerii grădiniței

copii 2-3ani

Intrarea în colectivitate este o nouă etapă în viața copiilor noștri, etapă încărcată de obicei de multă frică, tristețe, lacrimi. Etapa care ne pune un nod în stomac nouă, părinților. Etapa în care se varsă multe lacrimi la poartă, în spatele ușilor închise și la colț de stradă. Etapa în care ”boțul de aur” e transferat din brațele iubitoare ale mamei sau ale tatălui în cele ale educatorului. Etapa în care zâmbetele lor vor fi adresate și altor persoane de îngrijire.

În toată nebunia asta cu creșa și grădinița, întrebările care ne apar cel mai des în minte sunt: 
-	Se va descurca copilul meu fără mine?
-	Ce fac dacă plânge? Cât mai plânge?
-	Nu va crede că este abandonat dacă îl duc la grădiniță?

Multe vin din fricile noastre, ale părinților, care cel mai probabil nu am avut o acomodare ok la creșă / grădiniță ne activează frica de abandon. Copilul nostru interior se activează și riscăm să transferăm frica noastră către copil ”Dacă mama nu are încredere să mă lase aici, înseamnă că nu sunt în siguranță?!”

Adaptarea la grădinița este un proces ce vizează diada părinte-copil și presupune realizarea unui transfer de încredere de la părinte la educator. Copilului îi va fi bine acolo atât timp cât mă asigur că o serie de reguli sunt respectate.

Programul pe care l-am conceput vine să vă ofere o serie de informații cu privire la începutul grădiniței și procesul de acomodare și să îi ofere copilului o obișnuire cu mediul de acolo, cu noile reguli, cu grupul, îmbinând informații de educație parentală cu simularea mediului de acolo.

📖 Ziua 1 (2 ore, părinți și copii): Curs de pregătire în vederea începerii grădiniței cu părinții - procesul de adaptare la grădiniță: aspecte de neuro-biologie și dezvoltare a copilului, procesul de acomodare la grădiniță (durată, pași ce ar trebui urmați, drepturi și obligații), comportamente care pot apărea la copil, aspecte de urmărit la copii. În această zi se va lucra doar cu părintele, copiii vor explora liber spațiul si se vor juca liber in sala in care se tine cursul;

 👨‍👧Ziua 2 (2 ore, părinți și copii): Simularea cadrului de grădiniță: activități care vor reda mediul de creșă/ grădiniță: stații de activități – lucru cu plastilină, cuburi de construit, animale, cărți; înviorarea de dimineață și cântecele; lucru în grup unde vom urmări aspecte de socializare în grup precum așteptatul rândului, împărțirea jucăriilor, oferă la schimb, suntem o echipă. În această zi, părintele va asista la activități în sala sau în apropierea ei; 

👭Ziua 3 / 4/ 5  (2 ore, copii): Simularea cadrului de grădiniță: activități care vor reda mediul de creșă/ grădiniță: stații de activități – lucru cu plastilină, cuburi de construit, animale, cărți; înviorarea de dimineață și cântecele; lucru în grup unde vom urmări aspecte de socializare în grup precum așteptatul rândului, împărțirea jucăriilor, oferă la schimb, suntem o echipă. Copiii vor intra singuri împreună cu facilitatorul programului, părinții putând sta la terasă sau în spațiul de jos al cafenelei;

La finalul fiecărei zile, va exista o discuție 1:1 cu părintele pentru a discuta observațiile sale asupra copiilor din timpul activităților și a putea oferi sugestii, după caz.

Programul include o gustare dimineața pentru a simula un mic dejun (o băutură de tipul lapte cald, ceai fructe, fresh portocale și biscuiți cu cereale Ambrozia) și o gustare de fructe la finalul activității. 

✨Program✨

Luni: 09:30 - 11:30  - Curs de pregătire în vederea începerii grădiniței (se lucrează doar cu părinții)

Marți - Vineri: 
9:00-9:30 –> Mic Dejun
9:30-11:00 –> Activități cu copiii
11:00-11:30 –> Gustare
11:30 –> Joacă liberă afară (supravegheată de părinte)

Recomandare de vârstă: 2 – 3 ani
Cost: 300lei/participant/5zile (Costul este pentru tot programul pentru un părinte și un copil) **
Perioada cursului: 23-27 august (5zile)

** Fratele/sora are 10% reducere
** Dacă doresc să părticipe ambii părinți, se achită o taxă de 50lei în plus.

Andreea Mihai este educator parental în curs de certificare, mamă a două zâne-dragoni, creator de povești sub forma atelierelor senzoriale (#messyplay) la Rafturi de poveste (link Facebook: https://www.facebook.com/Rafturidepoveste).
Ziua si ora atelierului:
300 lei / persoana